toukokuu

PYHÄKOULU

Pyhäkoulu on yhtä aikaa sekä moderni että periteinen tapa osallistua kristillisen seurakunnan elämään. 1700-luvun teollistuvassa Englannissa toimittaja Robert Reikes keksi koota kaduilla ainoaa vapaapäiväänsä viettävät työläislapset kirkkoon. Heille tarjottiin soppaa, saippuaa ja sielunhoitoa, mutta heitä myös opetettiin ja annettiin mahdollisuus hartauteen.

Samalla tavalla pyhäkoulu voi nykyäänkin nopeasti sopeutua alueen lasten ja perheiden tarpeisiin. Pyhäkoulu on myös kansainvälisesti tunnetuin kristillinen lapsille suunnattu työmuoto. Kotimaassa opittu tapa osallistua pyhäkouluun voi olla turvatekijä lapsille, jotka muuttavat toisiin maihin. ”Sunday schoolin” voi löytää kaikista maanosista.

Sunnuntai on pyhäpäivä

Pyhäkoulu on luonteeltaan lasten jumalanpalvelus. Se sisältää hengellisiä lauluja, Raamatun kertomuksia, rukousta ja sillä voi olla yksinkertainen liturgia. Pyhäkoulun kokoontumispäivä on ensisijaisesti sunnuntai. Näin se tarjoaa lapsille ja lapsiperheille säännöllisen mahdollisuuden lepopäivän pyhittämiseen silloinkin, kun perhe ei lähde seurakunnan messuun.

Pyhäkoulu voi kokoontua myös muuna päivänä. Silloin lepopäivän pyhittämisen sijasta toiminnan ideana on kokoontua yhteen oppimaan ja kokemaan sitä, mikä on ”pyhää”. Pyhyyden tunnistaminen on ihmiselle äärimmäisen tärkeä opittava asia.

Kuka järjestää?

Pyhäkoulua voi pitää kuka tahansa kristitty. Useimmat pyhäkoulut saavat tukea seurakunnalta tai ovat seurakunnan järjestämiä. Perhe voi pitää kotona oman pyhäkoulun tai kummit voivat koota kummilapsensa pyhäkouluryhmäksi. Pienen lapsen kasteen yhteydessä vanhemmat ja kummit sitoutuvat antamaan lapselle kristillisen kasvatuksen. Perinteisesti tämä tarkoittaa lapsen viemistä pyhäkouluun ennen rippikoulua.

SLK tuottaa materiaalia pyhäkoulun opettajien avuksi. Pyhäkoululehdestä löytyvät ohjeet viikoittaisen pyhäkoulun pitoon ja sieltä saa opetusta tukevaa taustatietoa. Lastenkirkko on lasten lehti, joka täydentää pyhäkoulun sisältöä ja jonka juttujen parissa lapsi tulee pitäneeksi itselleen pyhäkoulun vaikka automatkalla. Monet toimivat ja hauskat opetusmenetelmät sopivat erinomaisesti nimenomaan pyhäkouluun. Lue lisää kohdasta Työn tueksi.

Lammastarroja ja muuta materiaalia

Monille pyhäkoulusta tulee ensimmäisenä mieleen lammastarrat ja Hyvä Paimen taulu, johon niitä kiinnitelään. Tarrat ja taulut toimivat edelleen mukavana pyhäkoulutoimintaan sitouttavana juttuna. Materiaaleja voi hankkia Lasten Keskus ja Kirjapaja OYn verkkokaupasta Pyhäkoulumateriaalit


Lue lisää

Tutustu Pyhäkoululehden ja Lasten pyhäkoulun päätoimittajaan,
Anita Ahtiaiseen


Aiheeseen liittyvää

www.kirkonlapsityonteologit.fi

Seurakuntien yhteystiedot ja kotisivut
http://www.evl.fi/kirkko/srk.htmlfb logo small
Pyhäkoulun maja facebookissa.